Selasa, September 08, 2009

Adunan resipi kejayaan


Ingat tak kali terakhir anda berasa sangat gembira sebaik saja misi anda tercapai? Masih segar rasa keseronokan itu kan? Misalnya, bila dapat keputusan yang cemerlang atau bila berjaya menghasilkan kek coklat yang anda dah lama teringin nak buat atau pun bila anda dah membahagiakan rakan anda dengan satu hadiah unik yang sangat diimpikannya.

Walau apa pun keadaannya, perasaan gembira ini menjadikan anda puas dan lebih yakin tentang kemampuan diri anda. Pencapaian ini memerlukan satu resipi yang mengandungi bahan-bahan penting yang diadun bersama di dalamnya. Antaranya ialah :-

#1 Bahan Pertama : Apakah perkara yang paling anda suka nak buat dan anda rasa anda boleh buat dengan lebih baik daripada orang yang lain? Apabila perasaan ini dirasakan dalam minda anda, secara sendirinya anda rasa berkeyakinan dan gembira dengan kemampuan anda itu.

#2 Bahan Kedua
: Apakah satu-satunya perkara yang rasa anda boleh lakukan dengan mudah sekiranya anda mendapat sokongan dan sumber-sumber yang dapat membantu? Masa depan anda akan menjadi lebih cerah sekiranya bahan kedua ini dapat digabungkan dengan bahan pertama tadi.

#3 Bahan Ketiga : Bahan ini sebenarnya membuka minda anda kepada pelbagai kemungkinan yang boleh anda perolehi yang di luar dari jangkaan anda. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencapai kemungkinan-kemungkinan yang banyak ini, fokus kepada satu-satu perkara yang berkait rapat dengan impian sebenar anda. Gaulkan bersama dengan bahan pertama dan kedua tadi.

Sekarang mula "memasak" dengan tiga adunan tadi dan carilah kaedah yang memudahkan anda untuk anda menghasilkan "masakan" yang diingini.

Anda akan dapati bahawa setelah bahan pertama berjaya dilaksanakan, keyakinan diri anda akan bertambah.

Kemudian apabila anda mencuba bahan kedua, anda akan dapat sokongan atau bantuan orang-orang serta sumber-sumber yang diperlukan untuk mencapai sasaran.

Apabila anda dah menemui cara-cara ini dan percaya bahawa anda boleh memcari jalan-jalan mudah untuk melaksanakannya, anda akan merumuskan bahawa bahan ketiga tidak lah mustahil untuk di capai.

Oleh itu, carilah kaedah mudah untuk mencampur gaulkan adunan ketiga-tiga bahan itu tadi supaya anda sentiasa gembira dengan apa jua pilihan yang telah anda buat.

"Dimana ada kemahuan, di situlah ada jalan!"

Tiada ulasan:

Blog Widget by LinkWithin